TARİHTEKİ İLK BİYOLOJİK SİLAH

 Biyolojik silah kullanımın tarihteki ilk ve en çarpıcı hikayelerinden biri Moğolların Orta Asya’ya büyük bir hakimiyet kurduğu yıllara dayanır. Caffa(şu an Ukrayna sınırlarında kalan bir şehir) kuşatması sırasında Moğol askerler kara vebadan ölmüş silah arkadaşlarını mancınıklarla şehrin içine atmıştır.

Moğol İmparatorluğu 14. yüzyılda dönemin en büyük askeri gücüne ve en mobil birliklerine sahipti. Açık alanda yapılan savaşlardaki üstünlükleri o kadar fazlaydı ki hiçbir ordu karşılarına çıkmak istemiyordu. Bu sebeple şehirler kendilerini kale duvarları arkasına saklayarak korumayı öğrendi. Buna karşılık Moğol ordusu da korkunç bir çözüm bularak cevap verdi: Vebaya yakalanmış ölü askerlerini hatta civar köydeki mezarlardan çıkardıkları ölüleri mancınıklarla şehre fırlatarak. Vebalı ölülerden hastalığın bulaşmasıyla büyük bir malzeme ve insan kaybına uğrayan şehir eninde sonunda ya teslim oluyor ya da Moğollarla savaşmayı deneyip yok oluyordu.

Moğol ordusu bu taktikle zaferler kazanmaya başladığında bilinen dünya nüfusu 450 milyon iken Kara Veba’nın en korkunç dönemlerinin ardından 350 milyona düştü. Vebayı onlar başlatmamış olsalar da çok hızlı yayılmasına sebep oldular ve biyolojik terörün ilk uygulamasına imza attılar.

TARİHTEKİ İLK BİYOLOJİK SİLAH TARİHTEKİ İLK BİYOLOJİK SİLAH Reviewed by İsmet Uludağ on Nisan 13, 2021 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.